VTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM Slideshow

Frunza Artificială, o creație MIT

Pe măsură ce tehnologia avansează omenirea își asumă un rol pe care mulți îl credeau de origine divina, cel de creator. În rândul creatorilor intră și o echipă de specialiști de la MIT care au creat “frunza artificială“, o celulă solară care imita fotosinteza și care, spre surprinderea nostră, este și o sursă ieftină de energie. Întregul dispozitiv are la bază catalizatori, recent descoperiți, fiind realizat din nichel și cobalt, care pot diviza într-un mod eficient apa în hidrogen și oxigen.

 

Procesul de funcționare a acestui dispozitiv începe cu plasarea sa în 3-4 litri de apă, este poziționat în lumina soarelui iar după ce hidroliza intră în acțiune, oxigenul și hidrogenul se stochează în celule de combustibil folosite în producerea electricității. Astfel frunza artificială poate produce o cantitate de curent electric suficientă pentru o casă.

Deși frunza artificială nu este un concept nou având în vedere că a fost realizat acum 10 ani acest nou proiect al echipei conduse de Daniel Nocera are anumite diferențe și plusuri. Cea mai notabilă diferență o reprezintă costurile și durata de viata: experimentele predecesoare celui de la MIT sunt foarte scumpe iar durata de viată este scurtă pe când în cadrul experimentului lui Nocera materialul este ieftin, ușor de procurat, funcționează în condiții simple și este foarte stabil. Nocera declară că frunza sa artificiala are o eficientă mai mare de 10 ori în efectuarea fotosintezei decât una naturală și este convins că în viitor aceasta poate fi semnificativ mărită.

drknow.ro