VTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM Slideshow

Românul care face apa să ardă


Dupa trei ani de studii intense si incercari, Radu Marin, un fost antreprenor pasionat de inventica, este de parere ca a facut una dintre cele mai importante descoperiri in domeniul combustibililor.Acesta a realizat o instalatie care, alimentata cu apa de la robinet, produce hidrogen, combustibil ecologic, inepuizabil si care are toate sansele sã devinã noul pas în ceea ce priveste alimentarea automobilelor si incalzirea locuintelor.

Interesat de avantajele pe care aceastã instalatie o poate aduce, Ministerul Economiei l-a informat pe inventator de faptul ca potentialul de aplicabilitate al inventiei în termocentralele ce functioneazã cu gaz metan va fi studiata de Termoelectrica SA Bucuresti si Electrocentrale Bucuresti. 
Specialisti in domeniu, profesori universitari si membri ai Academiei Romane, sustin realizarea lui Radu Marin si se arata increzatori ca in cel mai scurt timp se vor obtine si resursele financiare necesare producerii acesteia pentru consumul in masa. 

EVZ: Cum v-a venit ideea de a crea o instalatie de producere a hidrogenului? Ce anume v-a motivat sa actionati în aceasta directie? 

Radu Marin: "Povestea" hidrogenului obtinut de noi a inceput cu mai bine de trei ani în urma.Pe atunci, noi, cei de la Centrul de Cercetare pentru Materiale Macromoleculare si Membrane(CCMMMM) din Bucuresti, cautam sã obtinem biocombustibili, de bioetanol si biodiesel, folosind noi "retete tehnologice" de mare randament, ceea ce am si reusit sã facem. 
Dar inca de pe atunci am sesizat conflictul inevitabil dintre culturile de plante pentru biocombustibili si cele pentru cereale si plante agricole, conflict care azi s-a confirmat si se afla la ordinea zilei. 
In contextul cererii tot mai mari de produse alimentare, o prioritate absoluta in situatia in care populatia globului creste, am realizat ca biocombustibilii nu au viitor, ca ei constituie doar o solutie de moment pentru criza energetica ce ne ameninta civilizatia. 
Asa stand lucrurile, viata însasi m-a obligat sa-mi concentrez atentia asupra hidrogenului, pe care, cu mai bine de un secol in urma, Jules Verne l-a considerat ca fiind "combustibilul viitorului". 

EVZ: Care a fost pasul urmator? 

Radu Marin: Din acel moment m-am documentat si am ajuns, relativ repede, la concluzia ca mii de cercetatori din intreaga lume, cu preocupari in acest domeniu, mergeau pe un drum gresit.Toti au mizat pe "pilele de combustie", acele instalatii in care hidrogenul produs, transportat si depozitat in afara lor este combinat cu oxigenul, obtinandu-se astfel curent electric.Se procedeaza la fel ca acum 150 de ani, singurul avantaj fiind noile tehnologii si materiale.In consecinta, dupa ce am "analizat" foarte bine lucrurile am hotarat ferm: "fara pile de combustie!Fara transport si depozitare!".Dupa mai bine de trei ani de cercetari si experimente am reusit sa obtinem hidrogenul asa cum ne-am propus. 

EVZ: Care sunt avantajele folosirii hidrogenului drept combustibil? 

Radu Marin: Hidrogenul se obtine din apa si prin ardere se transforma tot in apa.In consecinta, sursa sa este inepuizabila. 
Hidrogenul nu polueaza mediul inconjurator, iar cel obtinut prin instalatia conceputa de mine si realizata in institutul nostru este la un pret de cateva ori mai mic decat al benzinei, motorinei sau gazelor naturale.Intruneste, deci, toate conditiile unui combustibil ideal. 

EVZ: Cum functioneazã aceasta instalatie revolutionara? 

Radu Marin: In momentul de fatã, inventia mea este protejata doar la nivel national, urmand ca in circa sase luni sa obtinem protectie si la nivel international.Secretul oricarei inventii trebuie pastrat pe cat posibil, altfel, inventatorul poate sã ramana fara ea.De aceea, acum va pot oferi numai informatiile care nu o pun in pericolul de a fi descifrata.Deocamdata, utilizam apa de la robinet pentru producerea hidrogenului. 
Nu este exclus, însa, ca intr-un viitor nu prea indepartat sa se utilizeze si o altfel de apa, una "speciala", capabila sa-i mareasca randamentul.Curentul electric utilizat este mic, iar cantitatea de hidrogen obtinut este foarte mare, aceasta datorandu-se faptului ca principiul de functionare al instalatiei, in totalitate original, nu se bazeaza pe hidroliza, ci pe ceea ce am putea denumi ca fiind, poate impropriu, electrocataliza membranara, la care am ajuns utilizand cunostinte din mai multe domenii, cum ar fi fizica, chimia, biochimia si altele. 

EVZ: In ce stadiu se regaseste instalatia?...Testare, omologare, pregatire pentru productie? 

Radu Marin: Instalatia se afla in stadiul de model experimental si urmeaza ca in scurt timp sa realizam primul prototip pentru centrale termice si autoturisme. 

EVZ: Ce presupune, pentru un viitor client al instalatiei de incalzire cu hidrogen, achizitia acesteia, din punctul de vedere al costului, al spatiului necesar, al conditiilor de securitate? 

Radu Marin: Pentru centralele termice de apartament si aragazuri, ca si pentru automobile, instalatia este compusa dintr-un singur modul de dimensiuni reduse, caruia i se poate gasi usor un amplasament.Dupa estimarile noastre, costul acesteia este relativ mic, de circa 1.500 RON.In ceea ce priveste siguranta in exploatare si securitatea utilizatorilor, ambele conditii sunt indeplinite pe deplin. 
Hidrogenul se autoaprinde si explodeaza in contact cu aerul in plaja de puritate cuprinsa intre 4% si 75%.In instalatia noastra acesta este de inalta puritate, de peste 98%, si cum este ars imediat ce ia contact cu aerul, pericolul de autoaprindere si de explozie este in totalitate exclus. 
Desigur, dupa omologare si intrare in productia de serie, fiecare instalatie va fi insotita de un manual de utilizare care va fi pus la dispozitia utilizatorului...Ca pentru orice aragaz, de pilda. 

EVZ: Cum poate fi adaptata pe masini?Presupune cumva unele modificari ale acestora?Elimina complet folosirea benzinei sau a motorinei? 

Radu Marin: Pe automobile, instalatia noastra inlocuieste rezervorul de combustibil, pe care il elimina.Motoarele automobilelor dotate cu aceasta instalatie nu mai folosesc nici benzina, nici motorina, nici alt carburant, ci numai hidrogenul si nu necesita modificari esentiale.Totul se rezolva prin reglajul corespunzator al debitului de hidrogen. 
Luand insa in considerare faptul ca puterea calorica a hidrogenului este mai mare decat a combustibililor clasici; s-ar putea ca in perpectiva motoarele cu ardere interna sa suporte unele mici modificari, menite sa le imbunatateasca randamentul si durata de utilizare.Aceste modificari ar putea fi operate la pistoane si la cilindri, mai precis la camera de ardere, pentru constructia careia ar putea fi utilizate materiale mai rezistente. 

EVZ: Care este impactul acestei instalatii asupra industriei petroliere si care este strategia dumneavoastra de a evita ca inventia pe care ati realizat-o sa fie achizitionata de grupuri de interese care sa impiedice comercializarea, in ideea de a mentine "dependenta" de combustibilii obtinuti din hidrocarburi? 

Radu Marin: Aparitia pe piata a hidrogenului nu trebuie sa-i sperie nici pe detinatorii de resurse petroliere si de gaze, nici pe cei care produc si comercializeazã derivatele acestora ci, dimpotriva, sa-i bucure.In primul rand, asa cum sustin specialistii din domeniu, in circa 30 de ani rezervele de hidrocarburi se vor epuiza.Si ce vor mai face atunci producatorii si cei care comercializeaza derivatele acestora? 
N-ar fi mai bine pentru ei sa-si concentreze inca de pe acum atentia si asupra hidrogenului, mai ales ca tot cam atata timp ii va fi acestuia necesar pana sa-si castige statutul de combustibil principal.In al doilea rand, trebuie sa va informam ca instalatia noastra poate sa produca hidrogen si din benzina, motorina, bioetanol, reducand consumul de carburanti clasici cu circa 30%, iar poluarea, la zero, obtinand ca reziduu carbon de inalta puritate, care poate fi utilizat la randul lui. 
Hidrogenul nu este o amenintare nici pentru petrol, nici pentru gazele naturale. Dimpotriva, va prelungi existenta in timp a rezervelor de hidrocarburi si va permite utilizarea mai eficienta a hidrocarburilor in petrochimie. 
Practic, hidrogenul va merge brat la brat cu petrolul si cu gazele naturale, intr-o lume cu poluare din ce in ce mai redusa, ceea ce va fi in beneficiul tuturor, inclusiv in cel al producatorilor de combustibili clasici. 

EVZ: Ce imi puteti spune despre demersurile pe care le-ati realizat catre autoritati?Care sunt planurile dumneavoastra in ceea ce priveste comercializarea acestei instalatii? 

Radu Marin: Sunt constient de valoarea deosebita a inventiei mele, atat pe plan national, cat si international.Pe mine ma intereseaza ca de avantajele ei sa beneficieze, in primul rand, tara mea. 
O varianta de instalatie bazata pe principiul mai sus mentionat constituie o tema principala din Programele Nationale de Cercetare, dar la care finantarea a fost sistata, prin masurile luate de Guvernul Romaniei de a aloca doar 0,18% din PIB activitatii de cercetare. 
Tocmai de aceea am facut toate demersurile posibile in aceastã directie.Am prezentat-o tuturor factorilor de decizie din tara, Presedintiei Romaniei, Ministerului Economiei, Primariei Capitalei si presedintilor unor partide politice de la guvernare sau din opozitie.Probabil ca nu le-a venit sa creada ca asa ceva a putut fi realizat la noi, de catre noi, si nu prin alte parti ale lumii, de cãtre altii. 
Daca in 1989 Romania avea un numar de 90.000 de cercetatori si 9.000 de cereri de inventie, in anul 2008 numarul acestora a ajuns sub 9.000, iar cel al cererilor de brevetare a inventiilor, la doar 900.Majoritatea cercetatorilor romani emigranti au succes pe toate meridianele globului, situandu-se în elita mondiala a acestora, ceea ce demonstreaza cã inventivitatea este una dintre trasaturile de baza ale romanilor. 
Iata de ce noi, cercetatorii romani, care dorim sa slujim în continuare Romania, din interior, suntem profund afectati de masura aberanta a guvernului Boc, prin care acesta a diminuat drastic fondurile de cercetare, expunandu-ne, practic, la foamete si la umilinta, intrucat ei considera cercetarea ca fiind ineficienta. 

Opiniile specialistilor 

Ion Brad, profesor universitar doctor, biochimist, membru al Academiei Romane 

"Este vorba despre un catalizator anorganic, asociat cu un curent electric in cantitati extraordinar de mici, motiv pentru care costul este foarte scazut in raport cu cheltuiala.Pe de altã parte, randamentul caloric este mai mare si este o treabã fantastica.Cu un pret absolut derizoriu se obtine un combustibil ideal.Amestec de oxigen cu hidrogen, care se transforma, prin ardere, in apa. Fara dioxid de carbon.Astfel, nici nu polueaza si salveaza omenirea din viitoarea criza de carbune si de petrol.Sansele productiei in masa ar trebui sa fie absolute, pentru ca realizarea sa este inegalabila la nivel mondial.Ca atare, daca nu se aplica, se va face o mare greseala." 

Constantin Antohi, profesor universitar, Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" Iasi 

"Am vazut instalatia realizata de domnul Radu Marin si pot spune ca hidrogenul este energia viitorului, categoric.Acesta va revolutiona tot ceea ce inseamna energie.Se deosebeste de tot ceea ce a mai fost pana acum prin simplitatea executiei, al sistemului care pune in valoare aceasta energie." 

Viorica Parvulescu, cercetator stiintific 1, Institutul de Chimie Fizica al Academiei Romane 

"Eu am facut analizele gazelor care se obtineau.Si astfel, va pot spune ce a depins mai mult de mine.In formula aceasta, care este acum, rezultatele sunt chiar spectaculoase, in sensul ca analizand concentratia de hidrogen care se obtinea, din probele aduse, am constatat o puritate mare a hidrogenului.Din punctul meu de vedere, aceasta este o chestie extraordinara, pentru ca se pot obtine diverse alte componente in afara hidrogenului.Comparand cu ceea ce am mai vazut prin literatura, capacitatea instalatiei si viteza cu care se obtine acest hidrogen si conditiile de temperatura sunt superioare, in sensul ca nu se lucreaza la temperaturi ridicate si nu este nevoie de un consum energetic semnificativ.Se obtine un hidrogen foarte pur, in conditii de consum energetic nesemnificativ, iar cantitatea de hidrogen care se obtine este foarte mare, astfel ca ar fi o sursa foarte buna de energie." 

Ioan Pop, profesor universitar, Universitatea Tehnicã Cluj 

"Ceea ce s-a realizat pare interesant si de perspectiva.Am fost la ei in vara, unde am vazut instalatia in stadiul ei experimental, si merge.Acum depinde de modul in care se va pune in practica.Eu am auzit ca pe plan mondial, in acest domeniu, exista o inventie care a fost pusa sub secret de peste 20 de ani, pentru ca marile firme nu au interes sa schimbe tehnologiile.Cred ca va fi ceva foarte interesant in momentul in care va fi aplicata, mai ales pentru automobilele de oras.Cred ca are perspective." 

Sursa: www.evz.ro